Llocs per visitar a Sant Boi de Llobregat

TERMES ROMANES

Les Termes Romanes de Sant Boi es van construir entre finals del segle II i principis del segle III dC. Eren uns banys d’ús privat, familiar i són uns dels més ben conservats de l’època a Catalunya. Probablement formaven part d’una gran vil·la romana. Actualment se’n poden visitar les restes. Entre els objectes que s’hi exposen hi ha una àmfora que testimonia la presència anterior d’un centre de producció d’àmfores romà, relacionat amb el comerç i el transport del vi.
(Avinguda de Maria Girona, cantonada amb carrer de l’Hospital)
Més informació a la pàgina web del museu
www.museusantboi.org
PARC DE LA MUNTANYETA

La Muntanyeta és un turó de gairebé 400.000 m2 situat al bell mig de Sant Boi. Antigament se’l coneixia com la Pineda. Durant la darrera dècada del segle XX es va replantar amb diferents espècies d’arbres i se’n va urbanitzar una part. Amb el temps s’ha convertit en un gran parc metropolità que ocupa també un lloc central en la vida quotidiana de la ciutat. A l’entorn hi ha una gran biblioteca, un complex poliesportiu, l’estadi municipal de futbol i les instal·lacions del club de rugbi i unes grades per a espectacles socials i culturals. És un lloc molt agradable per passejar i un dels principals espais de reunió dels dos grans esdeveniments festius de la ciutat: la Festa Major i la Fira de la Puríssima.
TORRE DE BENVIURE

Aquesta torre romànica de forma circular va ser el centre de la jurisdicció feudal del mateix nom. Tenia funcions de guaita i defensa militar en l’època de la reconquesta cristiana (s.X-XII). És el vestigi més ben conservat d’un jaciment arqueològic més ampli on hi ha també restes de diverses edificacions annexes a la torre i una capella dedicada a sant Miquel. L’Ajuntament, propietari actual d’aquest edifici, l’ha convertit en un mirador públic.
Can Paulet, 40
ESGLÉSIA DE SANT BALDIRI

La silueta d’aquesta església del s. XVIII forma, juntament amb la muntanya de Sant Ramon i l’ermita, el perfil més conegut de Sant Boi. L’actual edifici, d’estil barroc amb detalls neoclàssics, es va construir aprofitant murs d’una antiga església romànica. A la sagristia hi ha un interessant retaule de sant Baldiri, el patró de Sant Boi, i, a una de les capelles, la tomba de Rafael Casanova, heroi nacional de Catalunya. Cada 11 de setembre, les principals autoritats del país hi protagonitzen una coneguda ofrena floral.
(Plaça de Mossèn Jaume Oliveras, 9).
PARC DE MARIANAO

El parc municipal de Marianao és un dels llocs més singulars de Sant Boi. Situat a la part alta del barri del mateix nom, constitueix un testimoni de l’època colonial i dels indians que van fer fortuna a les colònies espanyoles. Salvador Samà i Torrents, marquès de Marianao, el va manar fer a finals del segle XIX en tornar de Cuba, a imitació dels jardins de l’illa caribenya. És doncs, un gran jardí d’estil romàntic, amb palmeres, mimoses i tarongers amargs. A l’interior hi ha el Palau de Marianao, un gran edifici senyorial on hi ha la seu del Cluster Salut Mental Catalunya. Fruit d’aquella antiga relació ultramarina, el Sant Boi actual i la localitat cubana de Marianao mantenen una relació d’agermanament cívic i institucional.
CAN MASSALLERA

L’antiga fàbrica de Can Massallera és un dels edificis més emblemàtics de Sant Boi. Es va construir a la dècada dels anys vint del segle passat i, fins a cinquanta anys després, va funcionar com a seu de la important fàbrica tèxtil Hilaturas Gossypium, SA. L’Ajuntament va adquirir l’edifici i el va remodelar mantenint-ne l’aspecte exterior, d’inspiració modernista. Actualment és un equipament públic que concentra una part molt significativa de la vida social i cultural de Sant Boi. Els serveis municipals destinats a joves s’hi concentren sota la denominació de La Factoria Jove de Can Massallera.

CAN BARRAQUER

En aquesta casa pairal del nucli històric va viure, en el segle XVIII, Rafael Casanova i Comes, que va ser el conseller en cap de la ciutat de Barcelona durant el setge a què la van sotmetre les tropes borbòniques amb motiu de la Guerra de Successió (1713-1714). L’edifici es va començar a construir al segle XV i va allotjar diverses nissagues familiars. L’Ajuntament n’és l’actual propietari i l’ha condicionat com a seu del Museu de Sant Boi.
(Carrer del Pont, 7)

ERMITA DE SANT RAMON

Edifici religiós construït a finals del segle XIX al cim de la muntanya que porta el mateix nom, a 294 m d’altitud. La situació en el punt més alt de Sant Boi converteix aquesta ermita en un magnífic mirador des d’on es pot veure tota la ciutat, el delta del Llobregat, la serra de Collserola i la muntanya de Montserrat. L’ermita és, a finals de l’estiu, el punt de trobada de l’Aplec de Sant Ramon, una de les festes locals amb més tradició.
HOSPITALS PSIQUIÀTRICS

La ciutat compta amb dos dels centres d’atenció psiquiàtrica més importants de l’Estat espanyol: el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni. Els seus orígens es remunten a la meitat del segle XIX, quan el metge Antoni Pujadas es va establir amb pacients en un antic convent de Sant Boi. L’any 1913 es produí la divisió de l’hospital, mitjançant una separació per sexes. Més enllà de la tasca assistencial dels dos centres, les instal·lacions constitueixen un conjunt arquitectònic de gran interès. Una de les peces més rellevants és l’església neogòtica de Sant Joan de Déu, construïda l’any 1929.
Complex Assistencial Benito Menni (Carrer Dr. Antoni Pujadas, 38)
Parc Sanitari Sant Joan Déu (Carrer Dr. Antoni Pujadas, 40-42)